Porotalouden rikas historia Nellimissä

Nellimin Poro on Paula ja Kari Alatorvisen laadukasta lappilaista poronlihaa myyvä yritys Nellimin kylässä Inarissa. Toimintamme johtotähtenä on perustamisvuodestamme 2005 lähtien ollut tarjota asiakkaillemme pala herkullisinta ja aidointa Lappia eli perinteistä, vapaasti metsässä laiduntavan poron lihaa. Siinä maistuu Lapin luonto – siinä on riistan maku. Porotaloudella on Nellimin kylässä pitkät perinteet, ja meidänkin juuremme ovat syvällä Lapin maaperässä. Miten tähän ollaan tultu? Tutustu poronhoidon, Nellimin ja Nellimin Poron kiehtovaan historiaan!

Nellim3.jpg

Nellimin kylän synty

Nellim on Inarin vanhimpia asuttuja alueita. Kylä ja sen elämä ovat alkujaan syntyneet ja rakentuneet poronhoidon, kalastuksen ja metsästyksen ympärille. Tiedossa on, että Paula Alatorvisen isoisän isoisä Pehr Pehrinpoika Saijets eli Nuoran Pekka saapui Inarinjärven pohjukkaan 1860-luvulla. Inarinsaamelainen Pekka asettui pysyvästi Inarinjärven rannoille perustaen ajan hengen mukaan oman tilan, jonka hän nimesi Nellimiksi. Myöhemmin koko kylän nimeksi vakiintui Nellim. Nykyään Nellimissä asuu inarinsaamelaisia, kolttasaamelaisia ja suomalaisia, ja siksi kylää kutsutaankin myös kolmen kulttuurin kohtauspaikaksi.

kesa_8_2011_001.jpg

Poronhoito tärkeänä elinkeinona

Poronhoito on yksi tärkeimmistä elinkeinoista Nellimissä. Koko Nellimin kylä ja sen ympäristö ovat virallista poronhoitoaluetta, joten poroja kohtaakin alueella melkein joka mutkassa, metsässä, tiellä ja pihalla.

Poronhoito alkoi Nellimissä jo varhain, ja 1900-luvulle tultaessa Nellimissä harjoitettiinkin jo kaupankäyntiä poronlihalla: tavaroita käytiin vaihtamassa Norjassa poronlihaa vastaan. Nellimin tilan pihapiirissä oli kauppa-aitta, jossa kauppaa myös eittämättä käytiin. Kaupassa asioivat niin Suonikylän koltat kuin paikallisetkin asukkaat, ja ”kolmen kulttuurin kohtauspaikka” alkoikin todennäköisesti muodostua jo tällöin. Kauppa-aitta kuitenkin paloi 1930-luvulla ennen sotia.

Poronhoidon alkuaikoina vaatimet vasotettiin hihnoissa, sitten siirrettävissä vasotusaidoissa ja nyt vapaasti metsässä. Tästä juontaa juurensa Nellimin Poron lihatuotteiden ainutlaatuinen maku, sillä porojen kesäravinto voi koostua jopa yli 350 ravintokasvista. Porot kuluttavat talven aikana kesällä saamansa energian ja samalla poronlihaan muodostuu aito riistan maku.

Nellimin porotalous on kokenut myös vakavia iskuja. Toisen maailmansodan aikana tuhatpäinen porokarja hupeni vain muutamaan kymmeneen poroon, ja elinkeino oli vaakalaudalla. Onnen, sitkeyden ja koko Lapin vallanneen jälleenrakentamisen innon avulla porokarja saatiin kuitenkin takaisin kasvuun. Sodan jälkeen Lapin raunioitten alta alkoi uusi elämä, ja poro- ja maatalous elpyivät.

Nellimin Poro – poronlihatuotteet metsästä pöytään

Paula ja Kari Alatorvinen, Nellimin Poron omistajat, ovat jatkaneet poronhoitoa 1990-luvulta lähtien. Paulan suku on aikoinaan asuttanut Nellimin kylän, ja Karin eli "Körmyn" sukujuuret tulevat vanhasta Sompiosta eli Kemin Lapista, jossa suvulla on vahvat poroperinteet. Osa Karin verenperinnöstä tulee myös käsivarren Lapista ja Utsjoelta. Vanhaan Kemin Lappiin kuuluivat Inari, Sompio ja Sodankylä.

2005 perustettiin Nellimin Poro Oy, josta liiketoiminta hankittiin Kari Alatorvinen Oy:lle 2013. Nellimin Poron tarkoituksena on välittää asiakkailleen hyvää ja laadukasta poronlihaa, joka saadaan perinteisestä, vapaasti metsässä laiduntavasta porosta. Alkuperäisyys, luonnollisuus, kotimaisuus, puhtaus ja tietysti se jäljittelemätön maku – ne ovat Nellimin Poron toiminnan peruskiviä.

Me Nellimin porossa haluamme olla osana pitkään jatkuneita perinteitä, mutta samalla vastata tämän päivän haasteisiin niin yrityksessä kuin kehityksen kulussakin. Uskomme, että ihmiset arvostavat laadukasta, puhdasta ruokaa – sen me tarjoamme koko Suomeen

kevat_2012_304.JPG

Sivun alkuun